Son Güncelleme: 2 Ağustos 2017 19:36 Çorum Vali Yardımcısı Adem Saçan, sanat okullarının sadece lise bölümüyle sanatkar yetiştirilemeyeceğini belirterek, sanat okullarının mutlaka ortaokul kısmının da olması gerektiğini söyledi.
Çorum İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplandı. Vali Yardımcısı Adem Saçan başkanlığında yapılan toplantıda Çalışma Hayatında Milli istihdam Seferberliği projesi ve Aktif İşgücü Hizmetleri kapsamında yapılan çalışmalar değerlendirildi.
Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu, 20 milyon civarında öğrencinin eğitim gördüğünü dile getiren Vali Yardımcısı Saçan, “Ekonomide derler ki eğitimli insanın istihdam edilmemesi ‘üretim kabiliyeti yüksek olan bir makinenin durması gibidir’ denir. Bir diğer karşılığı da bu potansiyelden yararlanamamak olarak ifade edilir. İstihdam sorununa Türkiye kafa yoracak yatırımları teşvik edecek. Yatırım arttıkça istihdam artacak. Açık pazar ekonomisini kendimize gelişme modeli kabul ettik. Bu yolda daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor” dedi.
Kendilerine sosyal yardımların yanı sıra “Her yere gittim her yere başvurdum. İş bulamadım. Vakıftan para istemiyorum bana iş verin” yönünde taleplerin geldiğini anlatan Vali Yardımcısı Saçan, “Her alanda iş bulmak biraz zor ama bazı sektörlerde de işçi bulunmuyor. Bir de işi beğenme konusu var. Artık toplum ağır işi benimsemiyor. Sevmiyor. Hayvancılıkta, mermercilik hatta tuğla ve kiremit sektöründe işçi bulanamıyor. Bu işlere fazla sıcak bakılmıyor. Bu da araştırılması gereken bir konu. Sanat okullarındaki kalitenin ve ara eleman yetiştirmenin mutlaka ülke olarak önemini kavramalıyız. Sanat okullarını nitelikli okullar haline getirmek zorundayız. Şu anda sanat okullarından yeni adıyla meslek liselerinden mezun olan insanlar özel sektörde karşılığı pek bulunmuyor. Mezun olan öğrencilerdeki nitelikleri kendi fabrikasında çalışmaya uygun görmüyor. Bizim verdiğimiz eğitim yetersiz geliyor. Bizim de devlet olarak çocuklara nasıl donanım kazandırmamız lazım buna kafa yormamız lazım. Sanat okulu sadece lise bölümüyle sanatkar yetiştirilmez. Sanat okullarının mutlaka ortaokul kısmı olmalı. Bu süreçte daha iyi eğitilmeli” diye konuştu.
Saçan, istihdamın önemli olduğunu, istihdam sorununu çözmenin en önemli yolunun da iyi ve nitelikli eleman yetiştirmekten geçtiğini sözlerine ekledi.
Çorum İş Kur İl Müdürü Ali Şahan da, Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği projesi kapsamında ülke genelinde işsizlik oranlarının hızla düşmeye başladığını belirterek, işsizlik oranlarının mart ayında yüzde 11,7, nisan ayında ise yüzde 10,5’e gerilediğini açıkladı. Yapılan bilgilendirme toplantıları ve iş yeri ziyaretlerinin ardından bu yılın ilk 6 ayında 6 bin 926 kişinin istihdam edildiğini açıklayan Şahan, bu rakamın yıl sonunda 8 bini geçmesini hedeflediklerini belirtti.
İşbaşı eğitim programı hakkında da bilgi veren Şahan, “İşbaşı eğitim programı kapsamında 30 Haziran’a kadar bin 716 işbaşı eğitiminden işverenlerimize işverenlerimize eleman verilmiş olup, bu çalışanlar çalışmalarının 3. ayından sonra istihdama katılacaklardır. Bugün itibariyle işbaşı eğitiminden çalışan sayısı bin 892’ye ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.