Son Güncelleme: 13 Eylül 2017 08:51 Çorum’un İskilip İlçesi’nde Kurban Bayramının ikinci gününden itibaren İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi Acil Servisinde hasta yoğunluğu yaşanmakta olduğu görülmektedir.
Acil Servise müracaat eden hastaların çoğunluğu ise İshal ve karın ağrısı şikâyetleri oluşturuyor. İlk muayene ve tedavileri yapılan hastalar tekrar evlerine dönüyor.
Ancak aradan geçen bunca güne karşın aynı şikâyetlerle hastaneye halen başvuruların olduğu gelen bilgiler arasındadır.
Facebook Sosyal medya üzerinden İskiliplilerin çoğunlukla sohbet bilgi paylaştıkları gruplarda yorumlar ve şikâyetlerini dile getiren vatandaşların paylaşımlarından sizler için aşağıdaki soruları sizlerin adına sosyal sorumluluk kapsamında yetkililere soruyoruz.
Peki, bu kadar hasta müracaatı yapılırken kaç hastanın üzerinde olduğu zaman SALGIN ibaresi eklenebiliyor?
Salgın ise nedenleri ne olabilir?
Koruyucu ve önleyici sağlık tedbirlerinin alınması konusunda ilçede yapılan çalışmalar neler ve bu tedbirler alınmış mı?
Belediye tarafından Su İsale hattının yeni değiştirilmiş olması sudan kaynaklanmayacağı ihtimalini güçlendiriyor. Peki, o zaman bu rahatsızlıkların çoğu vatandaşların çoğunlukla tükettikleri/kullandıkları gıda-yiyecek-içeceklerden olabilir mi?
Halk arasında dolaşan Su deposu ile ilgili (burada etik kurallar gereği paylaşmıyoruz) dedikoduların sadece dedikodu olacağını tahmin ve umut ediyoruz.
Resmi gazetede yayınlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” (http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.7510&MevzuatIliski=0)’te sorumluluklar ve yapılması gereken çalışmalar ve kurumlar açıkça yazılmıştır. Burada sizlerle paylaşmak istediğimiz bazı hususlar ise sizlerle paylaşıyoruz.
“İçme-kullanma sularının dezenfeksiyonunda klor kullanılması halinde, uç noktada yapılacak ölçümlerde serbest klor düzeyinin 0.2-0.5 mg/L olması sağlanır. Klorlamada bu düzeyin sağlanamaması durumunda mahalli idare tarafından ara klorlama ünitesi yaptırılır. Deprem ve sel gibi olağanüstü durumlar ile kaynak, depo ve şebeke sistemi gibi su yapılarında oluşan arızalanmalara bağlı olarak yapılan su kesintilerinde şebekenin en uç noktasında serbest klor düzeyi en fazla 1.0 mg/L olacak şekilde klorlama yapılabilir. İçme-kullanma suyunda dezenfeksiyon etkinliğinin denetlenmesi amacıyla, serbest klor ölçümleri suyun mahallinde her gün yapılır.”
“Tüketime verilen içme-kullanma suyu denetim ve analiz işlemleri suyun kalitesinin denetimi niteliğindedir. Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında mevzuata uygunluk denetimi amacıyla alınacak su numuneleri Müdürlükçe alınır. Su numunesi alım noktalarının tanımlanması ve numune alım takviminin oluşturulması için mahalli idare ile Müdürlük arasında bir protokol imzalanır ve protokolde değişiklik teklif edilmediği sürece her yıl yenilenmiş sayılır. Protokol çerçevesinde alınan su numunelerinin analizleri Kurumca yetki verilen laboratuvarda yaptırılır ve mali yükümlülüğü mahalli idareye aittir.”
Umuyoruz ki bu sorularımızın cevaplarını muhatabı olan kurum kuruluş ya da kişiler açıklama yaparlar ve bizde sizlerle buradan paylaşırız. Tüm bu süreçte rahatsızlık geçiren tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunar sağlıklı günler dileriz.(iskilipliyiz.com)