Son Güncelleme: 13 Mart 2017 10:48 Milliyetçi Hareket Partisi Çorum İl Başkanı Mehmet Akif Aras, İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921’de TBMM’de kabul edilişinin 96. Yıldönümünü kutladı.
İstiklal Marşı’nın emperyalizme karşı dirilişin edebi vesikası olduğunun altını çizen Aras, “1919 yılı baharında Mustafa Kemal’in Anadolu’ya çıkışıyla birlikte, vatanın namusunu korumaya yemin etmiş büyük Türk milleti harekete geçmiştir. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle Kuvay-i Milliye ruhuyla harekete geçmiş ve ülkeyi işgalcilerden temizlemek için düşmanla savaşmaya başlamıştır” dedi. aras’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
“23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk insanının bağımsızlık azmini daha da körüklemiş, kurtuluşa olan inancı daha da pekiştirmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisinde heyecan vardı, umut vardı, ruh vardı, kısaca bir milleti, millet olma şuuru ile harekete geçirecek her şey vardı. Ama bir şey eksikti. Tarih boyunca boyunduruk altında yaşamamış milletin şanlı bağımsızlık mücadelesini işaretleyip, taçlandıran, bayrağımızın dalgalandığı her yerde milleti temsil edecek bir milli marş yoktu…
Bu eksikliği gidermek isteyen Meclis, bir yarışma açarak, bu ruhu diri tutacak bir marş arayışına girmiş ve Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı o muhteşem eser yarışmada birinci seçilmişti. İstiklal Marşı, Türk Milleti’nin bağımsızlık ruhunu yakan en güzel ateş olarak bugünlere gelmiştir. Bugün yaşadığımız vahim gelişmeler de, ne üzücüdür ki, vatan Şairimiz Mehmet Akif’e ilham veren günlerle benzerlikler göstermeye başlamış, İstiklâl Marşımızın yazıldığı yılların ve mısraların anlamı daha da önem kazanmıştır.
Fakat bugün, dış düşmanlar ve “İstiklal Marşı’’nın hangi mesajları taşıdığından bihaber olanların saldırıları artmış, milletimizin ve devletimizin birliğini tehdit eder hale gelmiştir. Türk milletinin var olma kavgası olabildiğince sürmektedir. Tehdit ve tehlikeler karşısında aciz bırakılan, icazet almadan irade ortaya koyamayan, boyunduruk altında tutulan, belli bir çerçevenin dışına çıkarılmayan, emperyalizmin tuzakları karşısında boynu bükük kalan, ekonomisi bağımlı hale getirilmiş bir Türkiye asla kendine yakışanı yapamaz, asla kendi olamaz. Türk Milleti emperyalizmle yarım kalan hesabına asla son vermemiş ve son sözünü söylememiştir. Küreselleşmenin imkân ve nimetleriyle; fertleri, toplumları, devletleri ve kıtaları kuşatan emperyalizm karşısında Türk Milletinin de “cihanşümul üslubu ve mefkureleri” dimdik ayaktadır.
Günümüzde de başka şekillerde büyük bir tehdit olarak karşımıza çıkan emperyalizme karşı, çare arayan milletimizin bundan seksen yedi yıl önce muhtaç olduğu kutlu mesajlar, bir şiirden ötesine nüfuz edebilenler için İstiklal Marşımızın derin anlamında saklıdır. Türk milleti böylesine bir süreçten geçerken Ersoy’un “Benim değil, milletimin malıdır” dediği İstiklal Marşında yatan anlamlı ruha ihtiyacı vardır. O ihtiyacı ve anlamı koruduğumuz sürece Türk milleti bağımsızlığını koruyacaktır. Türk milleti yaşadığı sürece de ses bayrağımız olan İstiklal Marşı yaşayacaktır.
Bu vesile ile İstiklal Marşı’nın kabulünün 96.yıldönümünde Türk Milliyetçileri olarak onun anlamına kastedecek herkesle savaşımız olacağını vurguluyor, o muhteşem eseri meydana getiren Mehmet Akif Ersoy’u da rahmet ve minnetle anıyorum.”