Son Güncelleme: 5 Ocak 2017 11:22 Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mehmet Akif Aras, Merkez İlçe Başkanı Ertuğrul Onan, İl Ve İlçe Yöneticilerinin, Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pehlivan Ve Yönetim Kurulu Üyelerini ziyaret etti.
Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mehmet Akif Aras konuşmasında, tarımda kalkınmanın yolunun kooperatifçilikten geçtiğini söyledi.
Pankobirliğin çiftçilerin büyük bir bölümünün temsilcisi olduğunu ifade eden Aras, “Bu güç birliği milyonlarca çiftçimizin ortaklığı, buluşması anlamını taşımaktadır. Çiftçilerimizin ekonomik menfaatlerini korumak maksadı ile tarımsal girdi, zaruri tüketim maddeleri ihtiyaçlarını uygun şartlarda karşılamak, ürünlerini değerlendirmek ve bu suretle de başta çiftçi ortaklarına ve Türk tarımına katkıda bulunmaktadır” dedi.
Türk tarımının, rekabetçi yapısının geliştirilmesi, tarım kesiminin kalkınmadan ve artan refahtan daha fazla pay alabilmesi için, tarım sektörünün ekonomik sistemde daha çok işlevinin olması gerektiğinin altını çizen Aras, “Bu konuda en önemli görev devlete, yani ekonomi ve tarım yönetimine düşmektedir. Tarım kesimi de uygulanabilir taleplerle kamuyu hareketlendirerek, gücü oranında yapabileceklerini ortaya koyarak aynı amaç için rol almalıdır” ifadelerini kullandı.
“Bu rolün hayata geçirilmesinde en etkin ve bilinen yol ise kooperatifçiliktir” diyen Aras konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Ülkelerin ekonomik kalkınma ve gelişmelerinde önemli bir işleve sahip olan, istihdam yaratma, kaynakları harekete geçirme, yatırım oluşturma, sürdürülebilir kalkınma ve yoksullukla mücadelede etkisi ve etkinliği tartışılmayan ve gelişmiş ülkelerde kamu ve özel sektör yanında üçüncü bir sektör olarak kabul edilen kooperatifçiliğin gösterdiği aşama bizim içinde yol göstericidir.
Bugün AB ülkelerinde kooperatiflerin payı gıda sanayinde %50, tarımsal girdi sağlama da %55, pazarlamada %60 ve ihracatta %50’den fazladır. Şeker sektörü açısından baktığımızda rakamlar daha çarpıcıdır.
Dünyanın en liberal ülkesi olan Amwerika’da bile pancar şekeri sanayinin %100’ü, AB’de ise ortalama %70’i kooperatiflere aittir. Ülkemizin iktisadi sistemine de kooperatifçiliğin sinerjisini katmanın mümkün olduğunu, bunda başarı elde edilebileceğini düşünüyoruz. Pankobirlik’in tarımsal amaçlı iştirakiyle, tarımsal üretimden sanayiye, pazarlamadan yatırım stratejileri oluşturmaya kadar tüm ekonomik süreçlerde yer aldığını görmekteyiz. Türkiye’deki kooperatifçiliğin işlevinin henüz tam tarif edilememiş olmasından kaynaklanan sorunların da zamanla aşılarak, Pankobirlik’in çiftçimize ve üreticimize, ülke tarımına ve ekonomisine büyük katkılar sağlamasını temenni ediyoruz. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pehlivan ve yöneticilerinin Çorumlu çiftçilere ve üreticilere daha fazla hizmetlerde bulunacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pehlivan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, Merkez İlçe Başkanı Ertuğrul Onan ve yöneticilerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.