Son Güncelleme: 29 Kasım 2017 17:13 AK Parti Çorum Milletvekili TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyonu ve AK Parti Grubu Yönetim Kurulu Üyesi, Elazığ ve Malatya İl Koordinatörü Ahmet Sami Ceylan, AK Parti İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ ve Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, bugün Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan ile görüştü.
Milletvekili Ceylan ve İl Başkanı Karadağ’ın verdiği bilgiye göre, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Damircan ile Çorum’a Kanser Tedavi merkezi kurulması yönünde istişare edildi.
Bu kapsamda Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yüksek maliyetli başta kanser türleri olmak üzere bir çok hasatlığın ileri düzeyde teşhisinde kullanılan PT-CT cihazı, Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne de yine akciğer kanserinin teşhisinde kullanılan yüksek maliyetli EBUS cihazının alınması kararlaştırıldı.
Çorum’a kurulacak Kanser Tedavi Merkezi’nin alt yapısının oluşturulması için gereken üst düzey teknolojiye sahip cihazların devreye girmesi halinde, yerelden büyük şehirlere sevkin önemli ölçüde azaltılması hedefleniyor. Ayrıca Çorum’un çok önemli bir merkeze daha kavuşması sağlanıyor.
PET/CT CİHAZI
Kanserin ilk teşhisi, evrelenmesi, yaygınlığının belirlenmesi ve doğru bir tedavi planı çıkarılması için tüm aşamalar PET/CT cihazı ile gerçekleştirilebiliyor. PET/CT ile kanser haritası çıkarılarak bu hastalık ile etkin bir mücadele sağlanıyor.
Pozitron emisyon tomografisi (PET) teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek, bir çok hastalığın teşhisine olanak sağlayan çok önemli bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.
PET/CT; büyük ölçüde kanser hastalarında kullanılmaktadır. Fakat bunun dışında nedeni bilinmeyen ateş durumunda enfeksiyon odağının bulunmasında, kalp hastalarında canlı dokunun tespitinde, Alzheimer ve demansın ayrımında kullanılmaktadır.
EBUS CİHAZI
EBUS, akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın da teşhisinde kullanılan ve bir çeşit bronkoskopi yöntemidir. Tümör ya da diğer hastalıklar her zaman hava yollarının içinde yani bronşlarda yer almazlar. Akciğer kökenli hastalıkların ilk habercisi çoğu kez akciğerdeki lenf bezleridir. EBUS, lenf bezlerini tarayarak, şüpheli lenf bezlerinden biyopsi alınıp kanser tanısının konmasında, yine kanserin evrelemesinde, yardımcı olur. EBUS yöntemi; kişiyi ileri cerrahi girişimden kurtarabilen oldukça gelişmiş bir tanı yöntemidir.
Bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki büyümüş lenf bezlerinin tanısında, konvansiyonel yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin tanısı ve evrelemesi ile tedavi kararında, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların tanısında, büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarı ile kullanılabilmektedir.