Son Güncelleme: 8 Mart 2017 15:51 Her iki senede bir düzenlenen Slow Cheese Bodrum Peynir Festivaline Meşhur Kargı Tulum Peyniri damga vurdu.
Doğal ortamlarında, mağaralarda toprakta olgunlaştırılan, çiğ ve kaynamış süt ile yapılan desti, tulum, göğermiş gibi bir çok peynirin olağanüstü lezzetleri, gerçekleştirilen festivalde katılımcılara sunuldu.
Yoğun ilginin olduğu festivalde, Meşhur Kargı Tulum Peynirini, Kargı ilçe esnaflarından Mustafa Döğen tanıttı.Tulum peynirinin hangi aşamalar sonrasında sofralarda yer aldığını tek tek anlatan Döğen, peynirin lezzette rakip tanımadığını belirtti.
Meşhur Kargı Tulum Peyniri katılımcıların yanı sıra ulusal medyanında ilgi odağı oldu.Döğen, tulum peynirini katılımcılara tek tek ikram ederek, peynirin püf noktası olan kesim aşamasını da yerinde gösterdi.
Festivalin sona ermesinin ardından Mustafa Döğen ve Şerafeddin Küçükdingil peynire olan büyük ilgi karşısında mutlu olduklarını belirttiler.
Tüm yurt geneli dahil, yurt dışında da ismini duyuran Kargı Tulum Peyniri, lezzetiyle ilçeyi temsil etmeye devam edecek.İlçeyi ziyarete gelenlerin olmazsa olmazı olan tulum peyniri lezzetini, titiz ve kaliteli üretimden alıyor.
Kargı Tulum Peynirinin Yapılışı;
Hayvanlardan sağılan süt, süzüldükten sonra bir kaba konup içine peynir mayası katılarak mayalanır. Mayalanan peynir 12 saat kadar bir zaman geçtikten sonra temiz beyaz bez torba içine konulur. Bez torbaya konan peynir,üzerine ağırlık konarak suyu akıtılır.
Suyu akıtılan peynir, tuzla yoğrulup daha büyük olan bez torbalarda biriktirilir. Bu bez torbaların üzerine de ağırlık konarak kalan suyunun akıtılmasına devam edilir. Peynirin konduğu büyük torbalar belirli zamanlarda (15-20 günlük zaman) tekrar boşaltılarak peynir temiz olan başka bez torbaya basılır. Bu işlem yayladan göçlerin ineceği ekim ayı sonuna kadar devam eder.
Yayladan inme zamanı olan ekim ayı sonu yaklaştığında, peynirlerin pazarlanması için konulacağı tulumun hazırlanmasına başlanır. Tulumlar koyun ve kuzu derilerinden yapılır. Deriler çeşitli işlemlerden geçirilerek iyice temizlenir. İçinde herhangi bir artık kalmayıncaya kadar temizlenen deriler, küçük parçalar halinde kesilerek dikilir.
Büyük bez torbalarda suyu akıtılan peynirler, beyaz bir çarşaf üzerine boşaltılır. Boşaltılan bu peynirler dikilip hazırlanan tulumlara içinde hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde sıkıştırılarak basılır. Basılan bu tulumlar özenli bir şekilde pazarlara getirilerek satışa sunulur.
Tulum peyniri, yağı alınmayan sütten yapıldığı için sıcak ortamlarda ve buzdolabında bulundurulmadan serin ortamda saklanarak tüketilmelidir.