Son Güncelleme: 5 Kasım 2016 12:51 Hitit Üniversitesi, Çorum TSO ve Çorum OSB Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen “İnsana Yakışır İş İçin Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” bilinçlendirme ve farkındalık toplantıları kapsamında Osmancık ilçesinde eğitim semineri düzenlendi.
Ömer Derindere Fen Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere Osmancık İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, Proje Sektörel Araştırma Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İsmail Yıldırım, Ömer Derindere Fen Lisesi Müdürü Kerem Köroğlu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Proje Sektörel Araştırma Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İsmail Yıldırım, sigortalılığın sadece şahsa etkileri olan bir unsur değil, aynı zamanda şahsın ailesinin sağlıklı bir hayat sürmesini, toplumun güvenli yaşamasını garantiye aldığını söyledi. Yıldırım, bu nedenle kayıtlı istihdamı teşvik etmenin bireysel ve toplumsal refaha katkı sağladığını söyledi.
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin ise, “İnsana Yakışır İş için Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesinin genel amacının ‘insana yakışır iş’ odaklı politika alternatiflerine vurgu yaparak, yerel düzeyde sağlıklı ve etkin işleyen sosyal diyalog mekanizmaları aracılığıyla, bölgedeki ekonomik canlanma ve sosyal toparlanmaya katkı sağlamak ve daha da önemlisi kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdamın yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldıracak önlem ve önerilere hizmete sunmak olduğunu belirterek, “Projenin özel amacı ise son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler, eylem planları, uygulamalar ile önemli ölçüte azaltılan kayıtdışı istihdam sorununun toplumsal bir sorun olarak görülmüş ve çözümünde de toplumsal bilinçlendirme ve toplumsal olarak hareket etme gerektiği düşünülmüştür. Kayıt dışılık nedenlerine yönelik araştırmalar incelendiğinde genellikle maddi nedenler ve bilgi eksikliği ön plana çıksa da sosyal güvenlik ahlakı ve sosyal güvenlik bilinci eksikliği olduğu görülmektedir. Kayıt dışı istihdamın ortaya çıkmasında sosyal güvenlik bilincinin yeterince yerleşmemiş olmasının etkisi oldukça büyüktür. Kayıt dışı istihdam aynı zamanda toplumda bertaraf edilmesi güç sosyal ve ekonomik etkiler doğurmaktadır. Kayıt dışı istihdam sadece sigortasız çalışan işçinin ya da sigortasız çalıştıran işverenin bireysel sorunu değildir. Kayıt dışı istihdamın sonuçlarını tüm toplumu ve kamu ekonomisini etkilemekte. Kayıt dışının azaltılamadığı durumlarda uygulanacak tüm istihdam ve işsizlik politikalarının başarı şansı da azalmakta. Kayıt dışı istihdam gelir dağılımında eşitsizlik ve yoksulluk demek. Kayıt dışı istihdam nedeniyle kamu ekonomisi de zarara uğruyor. Sosyal güvenlik bütçe açıkları ciddi boyutlarda. Kayıt dışı istihdam nedeniyle her yıl yaklaşık 60 milyar TL üzerinde para devletin kasasına girmiyor ve sosyal güvenlik sistemindeki açık önlenebiliyor. Bu nedenle kayıt dışı istihdam olgusu, kamu gelirlerindeki eksikliği tamamlamak kadar sosyal güvenlik sisteminin benimsenmesi açısından da ciddi şekilde mücadele edilmesi gereken toplumsal bir sorundur” dedi.
“Sosyal Güvenlik Neden Önemli? Neden Sigortalı Çalışmalı ve Çalıştırmalıyız?” konulu bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Şahin, sunumunda sosyal güvenlik kavramı ve önemi hakkında bilgiler verirken öğrencilere bireysel ve toplumsal geleceklerini nasıl planlamaları gerektiği ve kayıtlı çalışmanın önemine yönelik bilgiler aktardı.
Kayıt dışı istihdam sorununun sadece sigortasız çalışan işçinin ya da sigortasız çalıştıran işverenin bireysel sorunu olmadığını, kayıt dışı istihdamın sonuçların tüm toplumu ve kamu ekonomisini etkilediğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şahin, kayıt dışı ile mücadele etmede öncelikli olarak toplumda sosyal güvenlik bilinci ve ahlakının oluşturulması gerektiğini vurguladı.