Son Güncelleme: 2 Ocak 2017 16:10 Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, 40 meslek grubunda çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başladığını bildirdi.
Belgesiz çalışanlar için işverenlere idari para cezası uygulanacağını ifade eden Başkan Kılıç, sınav ve belgelendirme masraflarının ise devlet tarafından karşılandığını belirtti.
Birliğe bağlı oda üyesi firmalarının çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi alması için ÇESOB olarak gereken çalışmaları yaptıklarını kaydeden Yalçın Kılıç, Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni çalışanlarına aldırmak isteyen üye firmaların ÇESOB Genel Sekreterliği ile irtibata geçmelerini istedi.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin cebinden para çıkmayacağını vurgulayan Kılıç, “Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacak. Avrupa Birliği’nden alınan hibe fonları ile bugüne kadar 64 bin 200 kişinin yaklaşık 38 milyon TL tutarındaki sınav ve belge ücreti iadesi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. Mesleki yeterlilik ve belgelendirme sisteminin tam anlamıyla oturması halinde, hem işgücü piyasasında arz-talep uyumu artacak hem de iş kazalarında ciddi bir gerileme sağlanacak” dedi.
İŞTE BELGE ŞARTI GELEN MESLEK
Tebliğe göre, mesleki yeterlik belgesi zorunluluğu getirilen ve seneye bu belge olmadan yapılamayacak mesleklerin tam listesi ise şöyle: “Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı.”