Son Güncelleme: 25 Ekim 2017 08:35 Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi bu haftaki film okuma programında “Merdiven Baba” filmini okudu. Film Okuma programının yöneticiliğini Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkanı Kâzım Sekili yaptı.
Merdiven Baba’nın toplumda silik bir hayat yaşadığını, ailesinin dâhi Merdiven Baba’yı aşağıladığını belirten Kâzım Sekili, ‘hayatta bir kaybeden olduğuna inanan ama buna rağmen neşe ve enerjisinden birşey kaybetmeyen bir adamın pozitif yaklaşımının başarıyı getirdiğine’ dikkat çekti.
Filmde bazı tekrarların ve mantık hatalarının bulunduğuna dikkat çeken Kâzım Sekili, ‘ Merdiven Araba’nın şan-şöhret dünyasının objesi haline gelmesiyle sınıf atlayan sıradan ve kısa boylu bir adamın öyküsü söz konusu. Burada gerçek hayatta başarısı olmayan insanların dışarıdan başarı oluşturma algıları hayatımızda çokça karşımıza çıkıyor ya da çıkarılıyor. Merdivenin gösterilmesi başarının yukarı çıkarılması olarak gösteriliyor. Fakat başarı merdivenini elleri cebinde çıkanların kısa bir süre sonra yok olduklarını görmemiz gerekiyor. Başarı için bedel ödenmesi, ter akıtılması başarıyı kalıcı kılar. Yoksa algılar neticesinde başarılı gösterilenler kısa bir süre sonra saman alevi gibi söner.’ diye konuştu.
Sinemada fakir insanların umut dolu hikayeleri genelde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde karşımıza çıkarılmıştır. Bu ülkemizde de karşımıza çıkıyor. Kemal Sunal’ın oynadığı sosyal gerçekçi filmleri de unutmamız gerekir diye konuşmasına devam eden Kâzım Sekili, ‘ Umut sosyal hayatımızda indanların karşısına çıkarılır. İnsanları belirli bir çizgide tutmak için hep geleceğe umutla bakması gerektiği üzerinde durulur. Umut aslında bir algı operasyonu olarak kullanılmaktadır. Hayatımızda buna çok dikkat etmemiz gerekir. İnsanların sıradanlaştırılması da umut vererek sağlanmaktadır.’ uyarısında bulundu.
Film Okuma Programı katılımcıların da görüşlerini aktarmasıyla son buldu.