Son Güncelleme: 14 Ekim 2017 12:25 Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, bölgeler ve kuşaklar arasında kültür alışverişini sağlayan geleneksel el sanatlarından biri olan folklorik bebek yapımı, Çorum’un Mecitözü ilçesinde yaşatılıyor.
Dekoratif bir el sanatı olarak da nitelendirilen folklorik bebekler, ülkelerin karakteristik özellikleriyle birlikte geleneksel kıyafetlerini ve kültürünü yansıtmasının yanı sıra ülke tanıtımına da büyük katkı sunuyor. Hiçbir hazır malzemenin kullanılmadığı bebekler, birçok fuarda görücüye çıkarken şehrin ve Mecitözü’nün tanıtımında etkili rol oynuyor. Her birisi farklı bir kültürü yansıtan folklorik bebekler, kursiyerlerin aile bütçelerine de büyük katkı sağlıyor. İlçede Halk Eğitim Merkezinde açılan ve dört yıldır eğitimi verilen Folklorik Bebek Kursu, Türkiye’de çok az yerde yapılıyor.
“Eski kültürü bugüne yansıtıyoruz”
Halk Eğitim Merkezi usta öğreticilerinden Günay Teke, folklorik bebeklerle geçmişten günümüze bir köprü kurduklarını belirterek, Türk kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
Merkezde çeşitli kursların yanı sıra folklorik bebek kursu da verildiğini açıklayan Teke, kurslarda 13 kursiyere eğitim verdiklerini ve kurslara genelde ev hanımlarının katıldığını ifade etti.
Gövdesi elyaf, baş kısmı ise alçıdan yapılan folklorik bebeklerin yörelere göre kıyafetlerinin hazırlandığını anlatan Teke, “Yapılan folklorik bebeklerin satışlarında kadınlarımız evlerine ve bütçelerine katkıda bulunuyor. Yurt içine ve yurt dışına satışlarımız oldu. Kursiyerlerimiz işlerini severek yapıyorlar. Hem kaymakamımız hem de merkez müdürümüzde çalışmalarımızda büyük destek veriyorlar. Folklorik bebeklerle eski kültürü bugüne yansıtıyoruz. Geçmişte büyüklerimiz nasıl bir hayat yaşamış ise o şekilde o hayatı bugüne taşımaya çalışıyoruz. Folklorik bebeklerle kültürümüzü yaşatıyoruz. Bunun yanı sıra coğrafi bölgelerin yöresel kültürünü de yansıtan çalışmalarla o kültürü de canlı tutuyoruz” dedi.
Folklorik bebek kursuna katılan kursiyer Fatma Eken de, kurstan memnun olduklarını belirterek, “Kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Folklorik bebeklere talep oluyor. Fuarlara katılıyoruz. Bazılarını satıyoruz bazılarını çocuklarımıza bırakıyoruz. Bunların satışından elde ettiğimiz gelirle de aile bütçemize katkı sunuyoruz” ifadelerini kulandı.