Son Güncelleme: 18 Haziran 2018 18:08 Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğinden yapılan açıklamada vatandaşlar, mantar zehirlenmesine karşı uyarıldı.
Mantar zehirlenmelerinin engellenmesindeki tek çarenin doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesinden geçtiğini, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, mantar zehirlenmesine karşı alınacak olan tedbirler ve bilinen yanlışlar hakkında şu bilgiler verildi;
MANTAR ZEHİRLENMESİ NEDİR?
“Mantar zehirlenmesi, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde en sık karşılaşılan mantar zehirlenmeleri, zehirli çayır mantarı denen bir tür sebebiyle gerçekleşir. Bu sebeple, doğada serbest halde bulunan mantarlar kesinlikle tüketilmemelidir.
MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehirin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat içinde, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Mantarın yenmesini takiben 2 saat sonra ortaya çıkan zehirlenme belirtileri
Sersemlik, Uykuya meyil, Tansiyon düşüklüğü, Bulanık görme, Yüz ve boyunda kızarma, Nabızda artış, Ağızda metal tadı, Bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri. Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler görülebilmekte ve hatta komaya girme sonucu ölüm bile söz konusu olabilmektedir.
MANTAR ZEHİRLENMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Hastanın mantar yeme hikâyesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilmeye çalışılır. Ancak, bu konuda yapılacak en doğru hareket, mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır.
MANTAR ZEHİRLENMESİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.
Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Mide yıkaması, aktif kömür uygulaması, diyalize alınma ve hatta karaciğer nakline kadar giden tedavi uygulamaları mevcuttur.
MANTAR ZEHİRLENMELERİNDEN NASIL KORUNULMALIDIR?
Mantar zehirlenmelerinin engellenmesindeki tek çare doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.
MANTARLARLA İLGİLİ DOĞRU OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN NELERDİR?
Mantarlarla alakalı olarak halk arasında, aşağıdaki belirtildiği biçimde ilmî değeri olmayan yaygın inanışlar da vardır.
•Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.
•Pişirilen mantarda zehir yok olur.
•Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır.
•Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.
•Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.
•Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir.
•Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.
•Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır.
•Salyangozlar zehirli mantarları yemezler.”