Son Güncelleme: 1 Aralık 2018 12:46
Çorum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Hitit Üniversitesi işbirliğiyle 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında “Medyada Kadına Yönelik Şiddet Haberleri” başlıklı panel düzenlendi.
Hitit Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Erol Kuyma ve Çorum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Uzmanı Şule Güngören’in konuşmacılığını yaptığı panel 30 Kasım 2018 tarihinde Çorum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. Panele Hitit Üniversitesi öğretim elemanları ve basın mensupları katılım gösterdi.
ŞİDDETİN İFADE ŞEKLİ, ŞİDDET KADAR ZARARLIDIR
Panelde Dr. Öğr. Üyesi Erol Kuyma “Medyada Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinin Dili” başlıklı bir sunum yaptı.
Konuşmasında dilin ve haber dilinin iletişim ve insan algısı üzerindeki etkisini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kuyma, medyada özellikle dikkat çekicilik açısından, çoğu zaman bilinçli olmayan bir şekilde toplumda yanlış algı ve anlayışların oluşmasına neden olacak ifadelerin kullanıldığına dikkat çekti. “Şiddetin ifade şekli, şiddet kadar zararlıdır.” sözleriyle konuşmasına devam eden Dr. Öğr. Üyesi Erol Kuyma, dilin sözel bir şiddet aracı olarak kullanılmasının kadın algısının olumlu özelliklerden uzaklaştırılarak kavramın içinin boşaltılmasına neden olduğunu ifade etti. Toplumun her kesimine hitap eden medyanın özellikle kadına yönelik şiddet haberlerinin ifade edilmesi konusunda titizlik göstermesi gerektiğini önemle vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kuyma, bunun ise farklı alanlarının bir arada çalışmasıyla mümkün olabileceğini bildirdi.
KADINLAR TOPLUM İÇİNDE HAK ETTİKLERİ DEĞERİ GÖREMİYOR
Panelin ikinci konuşmacısı olan Çorum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Uzmanı Şule Güngören ise kadına yönelik şiddetin boyutları, özellikleri ve şiddeti önlemeye yönelik uygulamalarla ilgili bilgiler verdi. Kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel değil psikolojik, cinsel ve ekonomik boyutlarda da gerçekleştirildiğinin altını çizen Güngören, kadına yönelik şiddetin temelinde erkek-kadın eşitsizliğinin doğurduğu anlayışın egemen olduğunu belirtti. Kadınların toplum içinde hak ettikleri değeri göremediklerini ifade eden Şule Göngören, kadına yönelik şiddet oranlarının çok yüksek olduğunu, özellikle son yıllarda şiddetin daha da arttığını söyledi. Konuşmasında kadına yönelik şiddeti önleme amacıyla gerçekleştirilen ulusal eylem programlarından bahseden Güngören, bu kapsamda oluşturulan “Kadına Yönelik Şiddeti Önleme ve İzleme” merkezlerinin faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Şule Güngören, bu konuda eğitimin etkisini, bilincin ve farkındalığın artmasının önemini belirterek konuşmasını sonlandırdı.