Son Güncelleme: 11 Mayıs 2016 11:47 Amasya’da, merkezi Samsun’da bulunan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) yönetim kurulu toplantıları yapıldı.
Amasya Valiliği’nde Vali İbrahim Halil Çomaktekin’in ev sahipliğindeki toplantıya Çorum Valisi ve OKA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kara, Tokat Valisi Cevdet Can, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çittır ve diğer yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Bölgede başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer sosyal, ekonomik aktörlerin birbirleriyle işbirliğini geliştirilerek bölgenin gelişmesini sağlamak ve bu gelişimin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekte olan kalkınma ajansının doğrudan yürütülen projelerle veya ajansın mali destekleriyle uygulanan KOBİ projeleri ile özel sektörün desteklenmesi çalışmalarına devam ettiğini, aynı şekilde ajansın mali katkılarıyla belediyelerin ve il özel idarelerinin turizm ve çevre altyapısının geliştirilmesi için desteklenmesi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da çeşitli alt yapı projeleri, kümelenme, lojistik, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve dezavantajlılara yönelik altyapı geliştirme projeleri gibi konulardaki faaliyet ve projelerin desteklenmesinin sürdürüldüğünü belirten Vali Ahmet Kara, “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 21 Aralık 2015 tarihinde kamuoyuna duyurulan ‘Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı’ ve ‘Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı’ için yapılan proje başvurularının değerlendirme süreci ajans mevzuatına uygun şekilde devam etmektedir. Değerlendirme sürecinin Haziran ayında yapılacak Yönetim Kurulumuzda sonuçlandırılarak desteklenecek projelerin açıklanması planlanmaktadır” dedi.
Toplantıda mali destek programlarının uygulama süreçleri hakkında bilgi sunulması ve program ilerleme raporlarının görüşülmesi, doğrudan faaliyet desteği ve teknik destek uygulamaları hakkında bilgi sunulması, güdümlü proje destekleri çalışmalarının görüşülmesi, yatırım destek ofislerinin çalışmaları hakkında bilgi sunulması, ajansın aylık bilançosu hakkında bilgi sunulması, Amasya’da yürütülen UNESCO kültür mirasının korunması çalışmalarına OKA tarafından teknik ve finansman desteği verilmesi hususunun görüşülmesi ve EMITT Fuarı’na katılım hususunun görüşülmesi konularının görüşülerek karara bağlandığı bildirildi.
YHKB TOPLANTISI
OKA yönetim kurulu toplantısının ardından ise Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda YHKB Müdürü Yasemin Çoban, birliğin çalışmaları hakkında ayrıntılı sunum gerçekleştirdi. Sunumda; Yeşilırmak havzasında hassas tarım ve güvenilir gıda uygulamaları kapsamında, Kelkit Havzası Kalkınma Birliği ile ortak projelerin hazırlanması konusunda yürütülen ortak çalışmalar, YHKB’nin proje lideri olduğu ve başvuru aşamasına gelmiş ve yürüttüğü projeleri anlatıldı. TR83 Bölgesi’nin ilgili kurumlardan gübre ve ilaç satış verilerinin temini ve yoğun olarak üretim yapılan tarım ve hayvansal alanlarının etken olarak alınarak, Amasya ve Çorum’un merkez ilçeleri Samsun’un Çarşamba ilçesi ile Tokat’ın merkez ilçesi köylerinden çalışmalarına başlanacak olan ‘Tarım ve Hayvancılıkta Kullanılan Zirai ve Veteriner Gübre ve İlaç Atık Ambalajlarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi kapsamında TR83 Bölgesi’nde pilot bölge olarak seçilen 34 köyde zirai faaliyette bulunan 680 çiftçinin kullandıkları zirai ilaçların ve gübrelerin ambalajlarının toprağa, yüzey suyuna ve yeraltı suyuna olan zararlarına yönelik ve ayrıca iyi tarım ve hassas ve güvenilir gıda üretim eğitimlerinin köy kahvehanelerinde veya muhtarların belirlediği yerlerde ve sağlık ocaklarında verilmesi. Pilot bölgelerin yer aldığı köylerdeki muhtarların uygun gördüğü bölgelere ilaç ve gübrelerinin atıklarının geçici depolanacağı konteyner alanlarının inşası, pilot olarak belirlenen 34 köy için atık toplama konteynerlerinin satın alınması ve yerleştirilmesi. Pilot bölgelerde başta gübrelerin ambalajlarının muhtarlar tarafından köy nüfusuna teşviklerin dağıtılarak toplatılması. Atık konteynerlerinin ayda en az sefer olmak üzere ekolojik dengeyi bozmadan tehlikeli atık bertaraf lisanslı araçları ile toplatılması. Lisanslı bertaraf tesislerinde bertarafı işleminin gerçekleştirilmesi. Toplanan atık miktarının ölçülmesi ve kullanılan ilaç ve gübre miktarının çeşidi, bölgede yapılan zirai faaliyetin türleri istatistiksel verilerin hesaplanması. Temel faaliyetleri bulunan projenin paydaşlar arası iletişim ortamı oluşturulduğu proje açılış toplantısı ve sahada aktif görev yapan personellere bilgilendirme eğitiminin gerçekleştirilmesi için ilerleyen günlerde düzenlenmesi planlandı.
Toplantıda ayrıca, TR83 Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılan ve ekonomik değere sahip tarımsal ürünlerin tespit edilerek envanterlerinin çıkarılması, tarımsal üretimde kullanılan yerel bitkilerin gen çeşitliliğinin korunması kapsamında kayıt altına alınması, yok olmasının önlenmesi ile gelecek yıllara aktarılmasının sağlanmasını amaçlayan, ‘TR83 Bölgesi’ndeki Tarımsal Üretime Konu Olan Bitki Türlerinin Köy Popülasyonlarının Araştırılması ve Envanter Hazırlanması’ adlı hazırlığı tamamlanan projenin kamu kurumları ile yapılan proje istişareleri ve temaslarının sonucu paylaşıldı. Ayrıca, 22 Mayıs 2016 – 29 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan İskandinav ülkelerinde, Stockholm Belediyesi’ne ait Stockholm Vatten adlı su, atık su ile geri dönüşüm şirketine, Marine Harvest adlı somon balığı üretimi yapan şirketin, “The House of Green“ adlı yeşil enerji tanıtım kurumu ile ‘Amager Resource Center’ adlı bertaraf tesisi ziyaretlerinin organizasyonuna ilişkin bilgilere de yer verildi.İHA