Son Güncelleme: 15 Ocak 2018 17:37 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri için 28 Şubat 2018 tarihine kadar yetkili kurumlara başvurulmasını istedi.
Uyarıda, damga süresi dolmuş ölçü ve ölçü aletlerinin kullanılmaması ifade edilerek, esnafların herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için 28 Şubat 2018 tarihi mesai bitimine kadar ilgili kurum ve yetkili muayene servislerine beyannamelerini vermeleri gerektiği hatırlatıldı.
3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa göre iki yılda bir muayene edilerek damgalanması gereken ölçü aletlerine ilişkin yapılan açıklamada, asma ve masa terazileri, meyil ağırlıklı tartı aletleri, kantarlar, basküller, hassas tartı aletleri, pirinç ve dökme tartılar, akıcı ve kuru daneli maddeler ölçekleri, akaryakıt ve lpg sayaçları, taksimetreler, naklimetreler, hububat aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonların denetime tabi olduğu belirtildi.
Damga süresi dolmuş ölçü ve ölçü aletlerinin kullanılmamasının gerektiği vurgulanırken, damga süresi dolmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayene ve damgasının hemen yapılması ifade edildi.
Yapılan Açıklamada, damgalanmamış, damga süresi dolmuş veya damgaları iptal edilmiş, damgası kopmuş, bozulmuş, ölçü ve ölçü aletlerinin kullanılması, alım ve satım yerlerinde bulundurulmasının suç olduğu ifade edilerek şöyle denildi: “Terazilerde kefe ve gövdede bulunan damgaların aynı olup olmadığını kontrol ediniz. Kanunla, istenilen işlemleri yaptırmak için; ikinci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri kütle seti (eczane), çekeri 2000 kg.” dan fazla olan basküller, akaryakıt-LPG sayaçları ve akaryakıt ölçü kabı, periyodik muayeneleri için Çorum bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne, belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan, üçüncü ve dördüncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler. periyodik muayeneleri için Çorum grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluğuna veya bağlı bulunduğunuz belediye başkanlığına, otomatik tartı aletleri, birinci ve ikinci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri, (eczane ve kuyumcu), 2000 kg ve altında olan, üçüncü ve dördüncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri yetkili muayene servislerine, taksimetre ve naklimetreler için taksimetre muayene servislerine başvurulması gerekmektedir. İlimiz esnafının mağdur duruma düşmemesi için 28 Şubat 2018 tarihi mesai bitimine kadar ilgili kurum ve yetkili muayene servislerine beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. Posta ile yapılacak müracaatlarda, postadaki gecikmeler dikkate alınmaz, müracaatın süresi içinde ulaştırılmış olması gerekir. Taksimetre ve takograf cihazı sahiplerinin ise metrolojik muayene belgelerindeki son muayene tarihlerinden önce yetkili servislere müracaatlarını yaparak muayene ve damga işlemlerini yaptırmak zorundadırlar. Periyodik muayene için zamanında müracaat etmeyenler hakkında, daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden 3516 sayılı Kanun hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanır. 2018 yılı için ölçü aleti başına uygulanacak idari para cezası ise 2.101,00 TL’dir’