Çorum’un Sungurlu ilçesi’nde yöresel olarak yetiştirilen ondilim kavununun geleceği konulu bir toplantı düzenlendi.
Toplantının amacı ondilim kavun yetiştiriciliğinin sorunları ve pazarlaması konularında oldu, Çiftçilerimizin birlik ve beraberlik içerisinde pazarlama sorunlarının aşılacağı anlatıldı. Üretimden pazarlamaya kadar her turlu desteğin sağlanılacağı konuşuldu. Ondilim kavunun en büyük sorunlarından olan sulama, hastalık ve domuz zararları değerlendirildi.
Toplantıya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Sungurlu Kaymakamı Fatih Görmüş,Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Sungurlu İlçe Tarim ve Orman Müdürü Musab Altun,Sungurlu Ziraat Odası Başkanı Ramazan Kelepircioğlu, İl Genel Meclis Üyeleri Mehmet Kaplan, Alaattin Tosundereoğlu, Ercan Şahin,Siyasi Partilerin Sungurlu İlçe Başkanları, Köy Muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Sungurlu’da Kavşut, Çadırhüyük, Çayyaka, Tokullu, Karaçay, Yörüklü, Kemallı, Çayan, İnegazili, İmirli köylerinde her yıl ortalama 20-25 bin dekar araziye ondilim kavunu ekimi yapılmaktadır.
Ondilim Kavunu Sungurlu ile özdeşleşmiş haldedir. Yıllık 15-20 bin ton üretim sağlanmaktadır. Bölge köylerinde yaşayan muhtarlar ve çiftçilerinde katıldığı toplantıda üretimdeki yaşanan sorunlar dinlendi, pazarlama sıkıntıları ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
En önemli öncelik olan pazarlama sorunu çözmek adına ziraat odası ile birlikte bir üretici birliği oluşturmak ayrıca yetiştirme aşamasında organik üretime geçilerek hem sağlıklı hem de yüksek kazanç sağlayacak şekilde üretim planlaması yapılması konuları değerlendirildi. 2 yıl içerisinde yapılacak çalışmalarla tamamen organik olarak ondilim kavunu üretilmesi planlandı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı ‘Ondilim kavunun toprağı yormadığını münavebede diğer ürünlere de fayda sağladığını belirterek yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Bukavunun münavebede iyi bir bitki olduğunu, iyi bir çeşit ve iyi bir yöntem olduğunu sizlerle beraber gösterelim. Pazarlama ilgili bir altyapıyı nasıl oluşturabiliriz, bununla ilgili nasıl çalışma yapabiliriz düşüncesiyle hem burada yerinde ziyaret edelim hem de üreticiler olarak sizlerle bunları konuşalım istedik. Bugün ki birliktelik sonrasında bir kavun üreticileri birliği ya da kavun kooperatifi gibi bir şeyin gerekli olacağını düşünüyoruz. Yarın yatırım yapmaya kalktığınızda böyle bir organizasyon şarttır. Bunu bir kişi yapamayabilir ama 20-30 kişinin bir araya geldiği bir kooperatif yada bir birlik rahatlıkla başarabilir” dedi.
Vali Yardımcısı Recep Yüksel toplantıda Sungurlu ilçemizde yetişen ondilim kavununun kabuğunun ince olması, görüntü ve lezzet bakımından tatlı olmasından dolayı tüketicilerin öncelikle tercih ettiği bir kavun çeşidi olduğunu söyledi.
Ondilim kavun bölge için önemli bir ürün olmasından dolayı coğrafi işaretleme için gerekli başvuruların yapıldığını belirten Yüksel, “Yazlık bir çeşit olan ondilim kavunu kısa sürede pazarlanması gerekmektedir. Bu yüzden çiftçilerimize bir üretici örgütü kuruluşu için çalışmalarımızı hızlandırılmış bulunmaktayız” dedi.
Sorunlarını anlatma şansı bulan kavun üreticileri, bizlerin sorunlarını dinleyerek bizlere yol gösterdiği için Vali Yardımcısı Yüksel’e ve ekibine teşekkür etiklerini ifade ettiler.