Son Güncelleme: 5 Kasım 2019 09:17 Toplumda; kültür, tarih ve sanat bilinci oluşturulması, kültürel ve manevi değerlerin yaşatılması, farklılıklara saygı duyulması, sosyal uyumun ve topluma entegrasyonun sağlanması için geleceğimiz olan çocuklara bu değerlerin öğretilmesi ve farkındalık kazandırılması adına Hitit Yolunda Müze Geceleri Projesi’’ hayata geçirildi.
81 ili kapsayacak ve Bakanlığın (Koruma ve bakım altında olan, Sosyal Ekonomik Destek, Sosyal Uyum Hizmeti) hizmetlerinden yararlanan çocuklara bu değerlerin tanıtılması amacı ile Çorum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında ‘Hitit Yolunda Müze Geceleri Projesi’’ gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz haftalarda Çorum’daki çocuklar ile başlatılan projede il sınırlarına çıkarak ilk olarak 1 Kasım Cuma Günü Samsun Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezinde kalan çocuklar ve personellerin katılımıyla devam etti.
İlk gün müzede tarihi bir yolculuğa çıkan çocuklar ören yerlerinde bulunan eserlerin nasıl sergilendiğini ve tarihi sürecini müze rehberlerinde öğrendi.
Daha sonra görmüş oldukları Çorumda yaşamış olan Hitit Uygarlığına ait eserlerin figürlerini müze atölyesinde boyama etkinliğinde tişörtlerine resmettiler. Akşam yemeğinden sonra müzede tarihi dokunun içerisinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla müzik söyleşisi ile şarkılar söyleyerek eğlenen çocuklar yine tarihin içinde bir zaman yolculuğu edasıyla geceyi müzede konaklayarak geçirdiler.
2 Kasım Cumartesi Günü Alacahöyük ve Boğazkale Müze ve Örenyeri gezilerinde M.Ö 5000 yıl öncesine giderek Çorum topraklarında yaşayan Hatti ve Hitit Uygarlıklarının yaşam biçimleri hakkında bilgi edinildi.
Savaşçı kabartmaları, hiyeroglifli oda, Kral Kapı, Tapınaklar, insan başlı aslan vücutlu kartal kanatlı Sfenksler, Sfenksli kapılar, Mısırlardan etkilenildiği için piramiti anımsatan ve şehre yaklaşanlara Hititlerin gücünü göstermek için yapılan çok uzaklardan bile görülebilen taş döşeli yığma set piramiti, kilit taşı ile sivri bloklar halinde dizilerek yapılan tünel, 71 metre uzunluğunda şehrin dışına açılan Yer Kapı Tüneli gibi tarihi birçok yeri gezen çocuklar; daha önce Çorum’un böyle güzel bir olduğunu bilmediklerini yapılan etkinliklerden ve geziden çok memnun kaldıklarını tüm illerde böyle gezilerin düzenlenmesini temenni ettiklerini belirttiler.