Son Güncelleme: 8 Mart 2016 09:46 Türk Sağlık Sen Çorum Şube Başkanı M.Fatih Gök, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Ülkemizde çok önemli meseleleri bir güne sıkıştırmak gibi bir genel kabul vardır. 3 Aralıkta Engelli vatandaşlarımız, 24 Kasımda öğretmenlerimizi, 14 Mart’ta sağlık çalışanlarımızı, 8 Mart’ta da kadınlarımızı gündemin en ön sırasına getirilir, bir gün konuşulur ve sonra ne yazık ki unutulur” dedi.
Bu önemli günlerin sorunların çözümü için somut adımların atıldığı günler olarak görmek temel beklenti olduğunu belirten Gök, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Böylesine kurulu bir düzen içerisinde ise ne yazık ki sorunların çözümünde mesafe almakta asla mümkün değildir.
Günü birlik sözler, yarına hatırlanmayacak vaatler ve süslü cümleler ile kıymetli vakitler heba edilmektedir. Bu önemli günleri sorunların çözümü için somut adımların atıldığı günler olarak görmek temel beklentidir.
Ülkemiz bu sene kadına yönelik şiddetin ve cinayetin tahammül edilemez bir düzeye ulaştığı bir hal ile 8 Martı karşılamaktadır. Bir yıl içerisinde 300’e yakın kadının cinayete kurban gitmiştir. Neredeyse hergün kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz haberleri yurdun dört bir yanından gelmektedir. Tarihi köklerinde kadının ayrı bir değeri ve önemi olan medeniyetimiz bugün içine düştüğü bu durumdan mutlak suretle kurtulmalıdır.
Kadınlarımızın sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların yayında çalışma hayatında da sıkıntılar yaşamaktadırlar. Türkiye’de iş gücü piyasasında emeği en fazla sömürülen, güvencesiz çalışmaya en fazla mahkum edilen kadınlarımızdır. Tekstil atölyelerinde, temizlik işlerinde, tarım işçiliğinde yemek şirketlerinde ve belediyelerin taşeronluk yapan firmalarda en çok ezilen düşük ücrete mahkum edilen ve iş güvencesiz olarak çalıştırılan kadınlarımızdır.
İş yerlerinin küçülmeye giderken önce kadınların işten çıkarılması ile başlamaları gibi birçok olumsuzlukta kadının çalışma hayatında yakasını bırakmayan sıkıntılardır. Bugün Türkiye’de nüfusun yarısı kadınlardan oluşurken istihdamda ne yazık ki oranları yüzde 27’dir. Avrupa Birliği üye ülkelerinin istihdam oranı incelendiğinde; 2013 yılında kadın istihdam oranının en yüksek olduğu ülke %72,5 ile İsveç iken en düşük olduğu ülke %39,9 ile Yunanistan’dır. Avrupa Birliği üye ülkelerinin (28 ülke) ortalama kadın istihdam oranı ise %58,8’dir. Yani ülkemiz bu ortalamaların ancak yarısına ulaşabilmiştir.
Kamudaki tabloda da birçok sıkıntı mevcuttur. Üst düzey kadrolar da ne yazık ki kadınlarımız yeteri kadar temsil hakkı bulamamaktadır. 2 milyon 722 bin 652 devlet memurundan 993 bin 973’ü, 8 bin 288 üst düzey memurdan ise sadece 663’ü kadındır.
En çok mobbinge uğrayan ve amir baskısına maruz kalanlar kadın çalışanlarımızdır. Süt izinlerinde ve doğum izinlerinde bir takım artışlar olsa da beklentiden uzaktır. Ağır iş yükü, son gelmek bilmeyen nöbetlerin en çok yorduğu ve tükenmişlik sendromuna ittiği yine kadın kamu görevlileridir.
Ailesine vakit ayıramayan, çocuğuna kreş bulmak için binbir sıkıntıya maruz kalan kadınlarımız.
İş yaşamlarındaki zorlukların aile yaşamlarını etkilediği kadın kamu çalışanlarımızın bu sorunlarının çözülmesi için mutlaka somut adımlar atılmalıdır.
Türk Sağlık-Sen olarak başta şehit anneleri ve eşleri, Sağlık ve sosyal hizmet alanında şifa dağıtan, şefkat veren, Çalışma arkadaşlarımız olmak üzere, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz. Toplumsal yaşamda ve sendikal hayatta mücadele eden kadınlarımıza başarılar diliyor ve kadınlarımızın tüm sorunlarının göstermelik tartışmalardan uzak bir şekilde çözüm odaklı olarak irdelenmesini istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu