Son Güncelleme: 14 Ağustos 2018 11:15 Su ve besin yoluyla bulaşan hastalıklar toplum içinde hızla salgınlara yol açabilen hastalıklardır. Su ve besinlerle insanlar her gün karşı karşıyadır. Bu nedenle yeteri kadar dikkat edilmezse bu hastalıklara yakalanmak çok kolay bir hal alır.
Konu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Her yıl yaz aylarında; sıcaklar, kaynağı bilinmeyen suların içilmesi ve sebze meyve sulamalarında kullanılması, çiğ sebze ve meyvelerin uygun olarak yıkanmaması, açıkta uzun süre bekletilen gıdaların tüketilmesi, kişisel hijyen kurallarına gerekli özenin gösterilmemesi gibi nedenlerden dolayı başta AGE (Akut Bağırsak Enfeksiyonu ) olmak üzere tifo, dizanteri, kolera A ve E tipi sarılık ve pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmelerine neden olur. Salgın haline gelen bu hastalıklardan korunmanın en iyi yolu hastalık etkenlerinin insana bulaşmasının önlenmesidir.
Su ve besinlerde bulaşan Hastalıklardan korunmak için;
· Nerede ne şartlarda üretildiği bilinmeyen besinleryenmemelidir.
· Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir yemeklerden önce sonra, tuvalet ihtiyaçlarının kullanım öncesi ve sonrasında yıkanması gerekmektedir.
· Et, tavuk ve balık gibi yiyecekler diğer gıdalarla temasettirilmemelidir.
· Çiğ et, tavuk, balık doğramada kullanılan bıçak ve kesme tahtası her kullanımdan sonra su ve deterjanla yıkanmalıdır.
· Et kümes hayvanları deniz ürünleri gibi çiğ gıdalar ve bu çiğ gıdaların sularında tehlikeli mikroplar olabilir bu mikroplar yemek hazırlama sırasında ya da saklama esnasında diğer gıdalara bulaşabilir ve hastalanmanıza sebepolabilir.
· Çiğ et vb. gıdalarla temastan sonra eller bol su ve sabunlayıkanmalıdır.
· Pişmiş yemeklerinizi yiyeceğiniz kadar ve tekrar ısıtırken en az 70 dereceye kadar ısıtaraktüketilmelidir.
· İlk defa pişirdiğiniz ve tekrar ısıttığınız yemekler oda ısısında iki saatten fazla bekletilmemelidir.
· Dondurulmuş gıdalar oda ısısında (mutfak tezgahında) bekleterek çözülmemeli, çözünmesi için buzdolabında bekletilmeli ve özellikle et, tavuk, balık gibi gıdalar çözündükten sonra tekrardondurulmamalıdır.
· Sebze ve meyveler dışardan gelebilecek hastalık etkilerine karşı iyi yıkanmalıdır. Yetişme süresi boyunca toz böcek, ilaç gibi etkilere maruz kalan sebze ve meyveler sadece su ile yıkamak yetmeyebilir, sirke karıştırılan suya koyularakbekletilmelidir.
· Temiz içilebilir su kullanılmalı içilebilir su sağlanmasında zorluklar olduğunda sular klorlanmalı veya kaynatılmalıdır” denildi.