Son Güncelleme: 30 Mart 2019 09:35 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından merkez Dağkarapınar Kışlağı başta olmak üzere Alaca, Mecitözü ve Sungurlu’daki kışlaklarda 2019 yılı için süne sürvey çalışmalarına başlandı.
Vali Yardımcısı Recep Yüksel ile beraberindeki Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat ve Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya süne ve kımıl zararlısıyla mücadele kapsamında Alaca Akpınar Kışlağı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, süne ve kımıl zararlısına karşı 2019 yılı eylem planı hazırladıklarını söyledi. Çorum’da süne ve kımıl zararlısının mevcut durumunu ortaya koyacaklarını vurgulayan Orhan Sarı, kaliteli buğday için bu zararlılarla mücadelenin önemine de değindi. Çorum’da süne ve kımıl zararlısı popülasyonunu 5 evrede 8 kışlakta inceleyeceklerini söyledi. Doğal dengeyi koruma adına biyolojik mücadeleye önem vereceklerini, çünkü kimyasal yani ilaçlı mücadelenin zararlılar kadar yararlı böcekleri de öldürdüğünü söyledi. Haziran ayında keklik başta olmak üzere çeşitli kuşların doğaya salınacağını belirten Sarı, Avcılar ve Atıcılar Derneği ile görüşerek bu kuşların avlanmaması için tedbirler alacaklarını dile getirdi. Mevcut değerlere göre biyolojik mücadelenin yeterli olduğunu anlatan Sarı çalışmalarında kendilerine destek veren başta Valiliğimiz, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.
Alaca Akpınar Kışlağındaki inceleme sonunda görüşlerini dile getiren Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat ise bu çalışmaların üreticinin hububatının değerini bulması için önemli olduğunu dile getirdi.
Ticaret Borsası’nda geçen yıl yapılan ürün satışında süneli buğdayın yüzde 15-20 oranında daha ucuza satıldığını görerek süne ile mücadele kapsamında laboratuvarlarında ilk kez süne tespiti yaparak ilgili kurumlara bildirdiklerini söyleyen Özkubat, “Borsa olarak bu mücadelenin organize şekilde yapılması gerektiğine inandık. Bu konuda yaptığımız toplantılarda 4-5 yıllık uzun vadeli bir eylem planı oluşturduk. Şimdi sayımla başlayan bu mücadelede doğaya keklik salınımı, ağaçlandırma çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yer alacak. İkinci yıldan itibaren biyolojik mücadeleye ağırlık verilecek olan çalışmalar sayesinde inşallah çiftçimizin ürününde kalite ve verim artar. Ekonomik kayıpları da önleriz” diye konuştu.
Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Kaya da çiftçinin daha kaliteli ve verimli ürün alabilmesi, ürününün değerini bulabilmesi adına başlatılan çalışmalara emeği geçen başta Valiliğimiz olmak üzere kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Vali Yardımcısı Recep Yüksel konuşmasında Çorum Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve üretici birliklerinin geçtiğimiz aylarda yaptığı toplantıda hububat verimi ve kalitesinin artırılmasına yönelik süne ile kımıl zararlısına karşı mücadele için eylem planı hazırlandığını belirterek. Süne ile kimyasal mücadeleyi en aza indirerek biyolojik mücadeleye ağırlık vermeyi hedeflediklerini söyledi.
Çorum için hububat üretiminin önemine değinen Yüksel; “Başta Valilik ve ilgili kurumların daha verimli ve kaliteli hububat üretimi için gerekli çalışmaları yaptığını, bu çerçevede süne ile mücadeleye özel önem verdiklerini, Borsa öncülüğünde sahadan gelen talepler doğrultusunda yaptıkları toplantı ile yol haritası çıkararak uzun süreli bir eylem planı oluşturulduğunu, doğal dengeyi bozmadan biyolojik mücadeleye ağırlık vererek ilimiz çiftçisinin daha kaliteli hububat üretimini sağlayacaklarını bildirdi.
Recep Yüksel bu kapsamda üreticiye eğitimlerin verileceğini, süne parazitoidi olan böceklerin konakçısı olan söğüt, iğde, akasya gibi ağaçların dikimine ağırlık verileceğini, Haziran ayında doğaya keklik ve bıldırcın salınacağını anlattı. Geçen seneye göre değerlerin iyi olduğunu ancak artış eğiliminin de gözlendiğini belirten Yüksel, hedeflerinin ilaçlı (kimyasal) mücadeleye gerek kalmadan biyolojik mücadele ile bu zararlıları önleyerek üreticinin kaliteli hububat üretimine katkı sağlamak olduğunu da açıkladı.
Vali Yardımcısı Recep Yüksel, 2019 yılı hasat döneminin bol, kaliteli ürün ve kazançlı geçmesi temennisinde bulundu.