Son Güncelleme: 27 Eylül 2017 11:21 Sungurlu Tarım İlçe Müdürlüğü bünyesinde ilçe’de çilek yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla Mersin, Silifke, Adana ve Nevşehir’deki çilek tarlaları incelendi.
Sungurlu İlçe Tarım Müdürü Hicabi Berişbek, teknik gezi hakkında yaptığı açıklamada, “İlçemizde Tarım ana gelir kaynağını oluşturmasına rağmen burada yetişen ürünler insanımıza ekonomik katkı sağlayacak kapasitede değildir. Özellikle ilçemizde yapılması planlanan Kırankışla barajının 38 bin dekar alanı sulaması kapalı sistem basınçlı sulama sistemine sahip olması nedeniyle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz yarını şekillendirebilmek amacıyla bu günden yola çıkmıştır. İlçemizdeki ürün çeşitliliğini arttırmak, insanlarımızın şehir dışında kazanmayı düşündüğü geliri burada kendilerine sağlamak amacıyla alternatif bitkileri üretmeye çalışmaktadır” dedi.
Ülkemizde çilek bitkisinin yüzde 95i sahil bölgelerinde yetiştirildiğini hatırlatan Hicabi Berişbek, “Hava sıcaklığının artması ile Haziran ayının ortalarından sonra sahil bölgelerindeki çilek üretimi bitmektedir. Sahil bölgelerindeki çilek sezonu Kasım-Temmuz ayları arasındadır. Ancak bu bölgelerdeki sıcaklıkların aşırı olması nedeniyle Mayıs 15’ten sonraki çilekler çok çabuk bozulmaktadır.
İlçemizde ise çilek üretimi 20 Mayıs-20 Kasım tarihleri arasında yetişmektedir. Yaptığımız incelemeler sonucunda çileği dekara verimi 2-6 ton arasında değişmektedir. İlçemizde 3 ton dekar hedefine ulaşılması istenmektedir. Ortalama kurulum masrafları 4 bin TL dekardır. 1 dekar çilekten yıllık 5 bin TL kar elde edilmesi düşünülmektedir.
Çilek üretiminin oldukça zahmetli olduğunu söyleyen Berişbek, “Ülkemizde bunun standart bir makinesi yoktur. İlçemizde çilek üretimini sağlamak amacıyla son 4 yıldır İskilip ve Uğurludağ ilçelerinin set ve malç makineleri Sungurlu’ya getirilerek burada çilek dikim alanları yapılmaya çalışılmıştır. Ancak bu makinelerden istenilen verim alınamamıştır. Kaymakamımızın desteği ile farklı bir sistem bir adet çilek set makinesi alınmış bu makineden daha iyi bir randıman alınmıştır. Ancak çilek üretiminin geliştiği yerlerde muhakkak makine sanayisi de ona paralel gelişmiştir, gelişmek zorundadır. Bu yüzden İlçe Müdürlüğümüzde görevli 2 Mühendis, bir çilek üreticimiz ve sanayide bir makine imalatçımız ile Mersin, Adana ve Nevşehir illerine yaptığımız teknik gezi yaptık. Yaptığımız gezilerde çilek tarlalarını incelemelerde bulunarak, yetiştirilen çilekler hakkında bilgiler aldık” diye konuştu. İHA