Son Güncelleme: 25 Mayıs 2016 17:00 Türk Tarım orman Sen Çorum İl Başkanı Necati Gül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinde atama/yer değiştirme döneminin yaklaşması nedeni ile bir huzursuzluk bulunduğunu söyledi.
Çalışan personelin çeşitli nedenlerle iller arası veya ilçeler arası tayin olmak istediğini kaydeden Gül, “Bu talepler Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre yapılmaktadır. Yalnız bu yönetmelikte bahsedilen norm kadro hususu bir muammadır. Çünkü Bakanlığın uygulamada esas aldığı norm kadro mevzuatı yoktur. Bu durum yıllar itibariyle çelişkiler ortaya çıkarmaktadır” dedi.
Norm Kadronun nasıl belirlendiği BİMER aracılığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına TTOS İl Başkanlığı olarak sorulduğunu belirten Gül, “ Bu soruda; “ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Merkez ve Taşra Teşkilatları için belirlenen norm kadro hangi esaslara göre belirlenmektedir. Bu esaslar nelerdir? Bu esaslar çerçevesinde uygulanan formül nedir. Öğrenmek istiyorum.” denilmiştir. Gelen cevapta ise “illerden gelen talepler doğrultusunda belirlenmektedir” cevabını aldığını kaydetti.
Bu cevaba göre norm kadroyu İl Müdürlüğünün belirlediğine değinen Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Kuralı kaidesi yok anlamına mı gelmektedir. Çünkü yıllar itibariyle baktığımızda 2014, 2015 ve 2016 yılları arasında Mühendis, Veteriner Hekim, Tekniker ve Teknisyen norm kadroları arasında çok büyük farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin Çorum merkezi için Ziraat Mühendisinde norm kadro 2014 Ağustos- Eylül atama döneminde 78 iken, 2016 yılında bu sayı 59 olarak belirlenmiştir. Ne değişmiştir ki bu sayıda bu kadar farklılık oluşmuştur. Bu sayının Amasya Merkez için 63 olduğunu ayrıca belirtmekte isterim. Bu durum diğer meslek dallarında olduğu gibi ilçeler ve şubeler arasında da kendini göstermektedir. Bu nedenle norm kadro belirlenmesinde şeffaf bir kıstas getirilmeli ve mutlaka en kısa zamanda objektif esasları olan norm kadro yönetmeliği çıkarılmalıdır
Durum hal böyle olunca sahada malum sendika bu durumu kendisine üye yapma gayesi ile kötü amaçla tehdit aracı olarak kullanmakta ve bizde de alt yapısının oluşturulduğu şüphesi oluşmaktadır. Bir ilçede; “İlçe Müdürlüğünde norm kadro fazlası var; il müdürlüğü norm kadrosu boş olan ilçelere resen atama yapacak; bizim sendikadan olursanız sizlere dokunulmaz” ifadesinin kullanılması ve sonra Türk Tarım Orman Sendikasından istifaların gelmesini kamuoyumum takdirine sunuyorum.
Sayın İl Müdürü ve Sayın Vali Bey’in bu duruma kayıtsız kalmayacağına, bu söylemlere ve oluşturulmak istenen algıya adaletli yaklaşım ile en iyi cevap vereceğine inanıyorum. Çünkü malum sendika; bugüne kadar Kamu İşverenlerinin bizce objektif olmayan yaklaşımı ve malum sendikanın oluşturduğu algı ile hormonlu olarak büyümüştür. Bizim sendikaların büyümesinden endişemiz yoktur. Yeter ki gayesi sendikacılık yapmak olsun. Sendikacılık yapmadığı halde bu kadar büyümesini; “bağımsızlık karakteri tartışmalı” cevabıyla özetleyebiliriz. Bu bağımlılığı kamu çalışanlarına sorarak öğrenme imkanını elde edebilirsiniz.
O malum sendika; Türk Tarım Orman Sendikası ile uğraştığının %10 kadar kamu çalışanlarının hakları ile uğraşmış olsa idi, memurlar sosyal ve ekonomik olarak bugün daha iyi yerde olacaktı. Ama Türk Tarım Orman Sendikası dün olduğu gibi bugünde ilkelerinden vazgeçmeyecek doğru bildiği yolda var olacak ve var olmaya devam edecektir”şeklinde açıklamada bulundu.