Son Güncelleme: 8 Eylül 2016 16:44 Kesilecek canlı hayvanın hangi işletmeden geldiğinin, kesim öncesi ve sonrası Veteriner Hekim muayenesinden geçmesinin, uygun hijyenik bir ortamda İslami usullere göre kesilmesinin önemli olduğunu ifade eden Ermiş, “Kesim yapılan yerin, ete bulaşmanın önlenmesi için, zemin, duvar ve tüm sabit donanımlarla temasını önleyecek imkana sahip olmalıdır. Ortamda 82 C’de sıcak su veya eşdeğer bir etkiye sahip alternatif bir sistem ile aletleri dezenfekte etmek için olanaklara sahip olmalıdır. Evcil tırnaklı hayvanların kesimi yapılıp kanı akıtıldıktan, baş ve ayakları ayrıldıktan, derisi yüzüldükten, böbrekleri ve böbrek yağları, üreme organları ve pelvis boşluğu yağları, salkım yağları, idrar kesesi ve bunların yağları, soluk borusu, yemek borusu ve diğer iç organları çıkarıldıktan ve kuyruk, sakrum omuru ile birinci kuyruk omuru arasından kesildikten sonra elde edilen bütün haldeki gövdeye hayvan karkası denilmektedir. Evcil Tırnaklı hayvanların bütün haldeki karkasları yarım veya çeyrek parçaya ayrılabilir. Daha sonraki parçalama, kemiklerin ayrılması, trimleme, dilimleme, zarların ayrılması, ambalajlama ve paketleme süresince sakatatların sıcaklığı 3 C’yi, diğer etlerin sıcaklığının 7 C’yi aşmayacak şekilde kalması sağlanır. Bu durumu sağlamak üzere ortam sıcaklığı 12 C’den fazla olmaması gerekir” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü E. Elfaz Ermiş açıklamasında şu bilgilere yer verdi;
“Kurban etlerinin kayıtlı veya onaylı, faaliyet alanları et parçalama tesisi ve/veya kasap olan işletmeler tarafından asgari teknik ve hijyenik koşullara uygun bir biçimde parçalanması, paketlenmesi ve kıyma haline getirilmesi gerekmektedir. Bu işletmeler dışında faaliyet gösteren manav, kahvehane fırın vb. işletmelerin, işyerlerine kıyma makinası koyarak kıyma çekmeleri hem sağlık açısından hem de Kanunlar açısından uygun değildir. Kurban Bayramı süresince Gıda Kontrol Görevlisi ekiplerimizce denetimler yapılacak olup, faaliyet alanı olmadığı halde kıyma çeken, et parçalaması, paketlemesi yapan işletmeler ile teknik hijyenik koşullara uymadan faaliyet gösteren işletmelere idari para cezası uygulanacaktır. Vatandaşlarımız gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini “Alo Gıda 174” hattına yapabileceklerdir. Valiliğimiz koordinasyonunda yapılan çalışmalarla dini vecibelerini yerine getirmek amacıyla kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde kurbanlık hayvan satın alabilmeleri ve çevre ve insan sağlığını tehlikeye düşürmeden kestirebilmelerini temin amacıyla merkez kurban hizmetleri komisyonu tarafından kurban satış ve kesim yerleri belirlenmiştir. Kurban Bayramı döneminde oluşturulan kurban satış yeri, Ticaret Borsası ve Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri tarafından denetlenmektedir.
Kurban Satış Yeri :
– Hayvan Pazar Yeri (İskilip Yolu 1. km)
Kurban Kesim Yerleri :
1- Mimar Sinan Mahallesi (Sevgi Evleri Yanı)
2- Bahçelievler Mah. Bahar 7. Sk.(Aşık Mahzuni Şerif Parkı Doğusu)
3- Buharaevler Mah. Buhara 5. Cad. ile B.evler 22. Sk. Kesişimi (R. YAZICIOĞLU Park Kuzeyi)
4- Üçtutlar Mah. Ahçılar 17. Sk. İle 15. Sokağın kesiştiği yer.
5- Ulukavak Mah. Çam Değirmeni 19. Sk. İle 15. Sokağın kesiştiği yer.
6- Mimarsinan mah. Fevzi Çakmak 3. Cad. (Askeriye yanı alan)
7- İkbalkent arkası Çiftlik Çayırı 35. Sokak.
8- Görkem Gıda A.Ş.’ ne ait İskilip Yolu 4. Km. (Tarım Et Kombinası)
9- Hayvan Pazar Yeri (İskilip Yolu 1. km)
10- Dr. Sadık Ahmet Cad. Hz. İbrahim Cami Yanı.
Kurbanlık Hayvan Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;
– Kurbanlıkların Pasaportlarının olmasına,
– Hayvanların gebe, çok zayıf ve yeni doğum yapmış olmamasına,
– Hayvanların çok genç, kılların karışık ve mat olmamasına,
– Ağız ve burundan kokulu akıntı ve salya akıntısının, deride yara, eksudat akıntısı olmamasına dikkat edilmelidir.
Öte yandan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpe numaraları https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden sorgulanarak hayvanlara ait bilgilere (Yaş, ırk ve cinsiyet) ulaşılabilmektedir.
Kurban Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar;
– Köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde, kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilmeli,
– Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yapılmamalı,
– Kurbanlık hayvanlar, kasaplar ve eğitim görmüş ehil kişilerce hayvanların yaralanma ve gereksiz yere acı veya ıstırap çekmeyecekleri şekilde usulüne uygun olarak yatırılmalı ve kesilmeli,
– Kesilen hayvanların derilerinin tuzlandıktan sonra görevlilere teslim edilmesi ve kurbana ait atık ve artıkların mutlaka yaklaşık 2 m derinliğindeki çukurlara gömülmesi,
– Kesilen büyükbaş hayvanlara ait kulak küpelerinin ve kimlik belgelerinin İl/ İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi yasal zorunluluktur.
– İlgili mevzuat ve Kurul/Komisyon kararlarına aykırı hareket edenler hakkında cezai işlemler uygulanır.
Kurban bayramı boyunca İl ve İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi veteriner hekim görevlendirilmiştir. Kurulan ekipler kurban satış ve kesim yerlerinde denetimleri gerçekleştirecek olup vatandaşlarımız iletişim için 0 364 213 83 26 nolu telefonu arayarak ekiplere ulaşabilecektir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü E.Elfaz Ermiş Çorum’ lu Vatandaşların sevdikleri ile birlikte sağlıklı huzurlu bir Kurban Bayramı geçirmeleri dileklerinde bulundu.
Ayrıca Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü de kırmızı etlerin pişirme yöntemleri hakkında şu bilgileri aktardı.
Eti doğru pişirme yöntemleri
Kuru ısıda pişirmesi uygun etler: Bağ dokusu az etlere uygulanır. Izgara ve fırın rosto bu yöntemle pişirilmelidir. Bağ dokusu fazla etler kıyma haline getirilerek köfte şeklinde kuru ısıda pişirebilir. Izgara yaparken yüksek ısı verilememelidir. Bu etin hızlıca katılaşmasına iç kısmının çiğ kalmasına sebep olur. Ayrıca yüksek ateşte pişirme protein kaybına sebep olur.
Kuru ısıda pişirmesi uygun etler: Bağ dokusu az etlere uygulanır. Izgara ve fırın rosto bu yöntemle pişirilmelidir. Bağ dokusu fazla etler kıyma haline getirilerek köfte şeklinde kuru ısıda pişirebilir. Izgara yaparken yüksek ısı verilmemelidir.
Nemli ısıda pişirme: Bağ dokusu fazla olan etlere uygulanır. Kuşbaşı etler, parça etler bu pişirme yöntemi ile az su kullanılarak kebap, pirzola, biftek gibi yemekler yapılabilir.
Yağda kızartma yöntemi: Sağlık açısında önerilmeyen bu yöntem ise kıymanın köfte haline getirilmesi veya balık çeşitlerinde kullanılır. Yağ çok kızgın olursa etin dış yüzeyi katılaşır ve içe ısı gitmesini önler. Et pişmez ve çiğ kalır. Yine etin yanık kısımları kanserojenik maddelerin oluşturur. Az yağ kullanılması ise etin daha çok yağ çekmesine sebep olur.” Denildi.