Son Güncelleme: 17 Nisan 2018 13:15 Hitit Akademi Derneği “ Göçler ve Yerel Kültürler” konulu paneli gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Hitit Akademi Derneği Başkanı, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Zekeriya Işık, Anadolu’nun tarihi göç yolları üzerinde bulunduğunu bu nedenle tarihin en eski dönemlerinden beri gelenlerin, kalanların ve gidenlerin bulunduğu bir coğrafya özelliğine sahip olduğunu kaydetti.
Buna paralel olarak göç ve göçler üzerine yapılan çalışmaların önemine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Işık, bu coğrafyada göç olgusunu anlamadan toplumsal ve kültürel dokunun da anlaşılamayacağını belirtti.
Dr. Öğretim Üyesi Işık, 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak kayıplarına bağlı olarak giderek artan ciddi göç dalgalarıyla karşı karşıya kalındığını ancak bu göçlerin Türk siyasi ve sosyal tarihine ne denli etkiler bıraktığı konusunda henüz yeterince çalışma yapılmadığını belirtti.
Oysaki buradaki tarihi tecrübelerin günümüze aktarılması çok önemli diyen Dr. Öğretim Üyesi Işık, göçü “Hicret” göçenleri “Muhacir”, onları karşılamak ve bağrına basmak gibi ulvi bir işi göğüsleyenleri ise “Ensar” olarak tanımlayan bir kültür ve medeniyetin içinden geldiklerinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.
Bugün Balkan Savaşları ve I. Cihan harbi yıllarında yaşanan benzer hadiselerin Ortadoğu’da özellikle Suriye’de yaşandığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Işık, şiddetin kol gezdiği can, mal ve namus güvenliği gibi en temel insani değerlerin alaşağı edildiği bir dönemde necip Türk Milletinin tarihi bakiyesinden aldığı feyizle 3.5 milyon sığınmacıya elini uzattığını, kucak açtığını vurguladı.
Panelin moderatörlüğünü de yapan Doç. Dr. Metin Uçar ise göç olgusunun genellikle olumsuzluklarla özdeşleştirildiğini oysaki göçün kültürel etkileşim, bilgi, beceri, teknoloji kazanımlarının paylaşımı başta olmak üzere birçok alanda olumlu ve önemli gelişmelere zemin hazırladığını kaydetti. Doç. Dr. Uçar göçün eğitim, sağlık, kıtlık, savaş vb. birçok sebeple insanlık tarihi boyunca yaşandığını burada önemli olan kültürler arası etkileşim ve insanlığa dair ortak kazanımların çoğaltılması olduğunu ifade etti.
Panelin konuşmacılarından olan Doç. Dr. Yakup Coştu,: Göç olgusuna Avrupa örnekliği üzerinden yaklaşarak Türkiye’den iş bulmak amacıyla oraya giden Türklerin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve demografik özellikleri yaşadıkları süreçler hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de özellikle İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatlanmasından ve yapılan çalışmalardan övgüyle bahseden Doç.Dr. Coştu, Türkiye özellikle Suriye ve Irak’tan gelen sığınmacılara kucak açmak ve onların sorunlarını çözmek konusunda ciddi çalışmalar içerisindedir” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Ertuğrul Eryücel ise göçün insani ve vicdani yönleri üzerinde durarak toplumumuzda bu bağlamda empati kültürünün yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti.
Dr. Öğretim Üyesi Eryücel, Çorum Belediyesi’nin bu bağlamda yaptığı çalışmalara yer yer katıldığını ve burada edindiği izlenimleri aktardı.
Panel soru cevap ve panelistlere teşekkür edilmesi ve çiçek takdimi ile sona erdi.