Son Güncelleme: 2 Ekim 2017 18:44 Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı İstanbul’da yapıldı..
Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Avrupa Bölgesi içinde yer alan üye ülkeler, hükümet, işveren ve işçi temsilcileri katıldı.
Başbakan Binali Yıldırım, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, toplantı için İstanbul’un seçilmiş olmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Toplantı için gelen konukları İstanbul’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım, son yıllarda bölgede önemli gelişmeler ve değişiklikler yaşandığını vurguladı.
Küresel ekonomik krizden bu yana başlayan değişim ve gelişmelerin, işveren, işçi ve ülkeler üzerinde kalıcı ve önemli etkileri olduğuna değinen Yıldırım, büyük ekonomik krizin başladığı 2008’den bu yana bölgedeki 51 ülkeden bir bölümünün bu krizi derinden yaşadığını, bazılarının ise daha az etkilendiğini ifade etti.
Bölgede yaşanan terör, iç çatışma, demografideki değişim, nüfus hareketleri, siyasi istikrarsızlıkların artarak bugünlere geldiğini dile getiren Yıldırım, Suriye’de yaşanan iç savaş yüzünden milyonlarca Suriyelinin yurtlarını terk etmek zorunda kaldığını hatırlattı.
Yaklaşık 3,5 milyon Suriyeliyi 6 yılı aşkın süredir Türkiye’de misafir ettiklerini kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Biz canını kurtarmak isteyen, bunun için yollara düşen bu insanlara sahip çıktık, ekmeğimizi bölüştük, evimizi açtık, onlara her türlü sıcak ilgi ve alakayı sağladık. Bu, bizim kültürümüzde olan bir şey. Bu, bizim geçmişimizde olan bir şey. Ancak Türkiye, bütün bunları yaparken, dünyadan da sadece ‘Türkiye iyi işler yapıyor, mültecilere, zordakilere yardım ediyor.’ demekten daha fazlasını beklerdik. Maalesef Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere bütün dünya, bu gelişmeleri izlemekle yetindi ve Türkiye’nin sırtını sıvazlamakla yetindi.” dedi.
Yıldırım, bölgenin ve Türkiye’nin huzuru, istikrarı ve toplumsal barışı için yapılması gereken şeyin vatandaşın sesine kulak vermek, birlikte çalışmak olduğunu vurgulayarak, tüm değişim unsurlarını dikkate alarak insanlara çalışacakları iyi bir iş imkanı oluşturmanın, her hükümetin görevi olması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çeken Yıldırım, 30 olan ortalama yaşın doğu ve güneydoğuda 20’ye indiğini ifade etti.
Türkiye’nin son 10 yılda istihdama katılım açısından yüzde 45’lerden, yüzde 55’lere yükseldiğini kaydeden Yıldırım, her yıl iş gücüne katılımın, bulunan iş sayısından fazla olduğunu anlattı.
Yıldırım, “Her yıl Türkiye 1 miyon vatandaşına iş buluyor. Bu ne demektir? Yeni fabrikalar, iş alanları açılıyor ama istihdama katılım 1 milyon 300 bin. Demek ki daha fazla fabrika açmamız daha fazla iş alanı oluşturmamız lazım. Bunu da neyle yapacağız? İstikrarla yapacağız. İstikrar, güçlü iktidar ve ekonomi her şeyin çözümüdür. Toplumsal barışa, farklılıklarımızı zenginlik olarak görme anlayışı ile sorunlarımızı çözeceğiz” dedi.
Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin uzun yıllar sonra istikrar yanında ekonomik büyümenin nimetlerini, adil paylaşımı önemseyerek başardığını anlattı.
İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nın açılışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeoğlu ile ILO Genel Direktörü Guy Ryder de birer konuşma yaptı.