Son Güncelleme: 7 Eylül 2016 21:54 YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başkanlığındaki heyet, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan gelişmeleri ve YÖK ile Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) ile ortak iş birliği alanlarını görüşmek üzere Avrupa Üniversiteler Birliğine ziyaret gerçekleştirdi.
EUA merkezinde yapılan görüşmede, YÖK Başkanı Saraç başkanlığındaki heyette, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, ÜAK Başkanı ve Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da yer aldı. EUA Yönetim Kurulu heyetinde ise Başkan Prof. Dr. Rolf Tarrach, EUA Genel Sekreteri Lesley Wilson, İtalya Bergamo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Stefano Paleari, Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marie Sundli Tveit ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu bulundu.
Türkiye’den 63 üniversitenin üyesi olduğu, 47 ülkeden 839 üyesi bulunan ve AB’nin yükseköğretim odaklı (eğitim, araştırma, yenilikçilik) politikalar geliştirilmesinde en önemli kurumu olarak gösterilen EUA’nın Brüksel’deki merkezinde düzenlenen toplantıda YÖK’ün darbe sonrası uluslararası faaliyetleri görüşüldü.
Bilindiği üzere YÖK tarafından, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından özellikle bin 577 dekanın istifasının istenmesine ve üniversitelerde açılan soruşturmalara yönelik yurtdışından gelen eleştiriler üzerine EUA, AB, Bologna Süreci İzleme Grubu gibi kurumların da olduğu 118 şemsiye kuruluşa, darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar ile FETÖ/PDY terör örgütüne karşı alınan önlemleri içeren mektup gönderilmişti. YÖK Başkanı Saraç’ın bu mektubu, 23 Temmuz’da dünyanın önemli üniversite sıralama kuruluşlarından “Times Higher Education”ın (THE) internet sitesinde haber olarak yayımlanmıştı.
Bunun üzerine YÖK, rektörlerden oluşturacağı ekipleri, uluslararası eğitim faaliyeti yürüten kurumlara heyetler halinde göndererek yurt dışındaki yükseköğretim odaklı tüm kişi, kurum ve kuruluşları yerinde bilgilendirme ve aydınlatma çalışmalarına başlama kararı almıştı.
Bu heyetlerin çalışmaları ile 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları, Türkiye’deki akademik camianın FETÖ/PDY terör örgütünden temizlenmesine yönelik alınan kararları ve atılan tüm adımları muhataplarına anlatarak, haksız eleştiri ve açıklamalar yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece ilk olarak, YÖK’te 17 Ağustos’ta 65 ülkeden 17’si büyükelçi düzeyinde olmak üzere yaklaşık 100 yabancının katılımcıyla 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) heyeti, YÖK Başkanı Saraç’ı ziyaret etti. Heyete Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan son gelişmeler ve alınan kararlara ilişkin bilgi verildi. Yaşanan bu olumsuz sürecin üniversitelerin kurumsal yapısını zedelemesine izin verilmeyeceği ve eğitimin hiçbir şekilde aksamayacağı vurgulanarak Türk yükseköğretimine güvenilmesi gerektiği mesajı iletildi.
YÖK Başkanı Saraç, aynı amaca yönelik ekim ayı içerisinde Almanya’da bazı ziyaretlerde bulunacak ve Almanya Federal Cumhuriyeti, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka ile görüşecek.