Son Güncelleme: 15 Şubat 2018 16:37 Çorum’da kış mevsiminin kurak geçmesiyle birlikte içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajların su rezervlerinde ciddi bir düşüş meydana geldi.
Sonbaharda mevsim şartlarının farklı seyretmesi, kış ile ilkbahar mevsiminde ise kar ve yeterli yağmur yağışının olmayışı içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda su rezervlerinin azalmasına neden oldu.
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlarda 5.5 milyon metreküp kullanılabilir su bulunduğunu belirterek, bunun toplam kapasitenin yüzde 14’üne tekabül ettiğini açıkladı.
Barajlardaki doluluk oranını 2017 yılının aynı ayıyla da bir kıyaslama yapan Başkan Yardımcısı Zahir, geçtiğimiz yıl Şubat ayında barajlarda 13.1 milyon metreküp su bulunurken, bu yıl bu oranda 7.6 milyon metreküp azalma olduğuna dikkat çekti.
İçme suyu ihtiyacının karşılanması için Çorum belediyesi olarak 7 adet yeni su kuyusu açtıklarını dile getiren Zahir, kuyulardan yapılacak takviyelerle içme suyu konusunda herhangi bir sorun yaşanmamasını için çaba gösterdiklerini ancak kuraklık devam ettiği taktir de sıkıntılı bir sürecin yaşanabileceğine işaret etti.
Gözler bahar yağışlarında
Türkiye genelinde olduğu gibi Çorum’da da gözler bahar aylarındaki yağışlara çevrildi. İstatisiklere bakıldığında Çorum’un Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yağış aldığını anlatan Zahir, bu yılda bahar aylarında Çorum’un yağış alması için temennide bulunarak, yağış alındığında su rezervlerinde rahatlama olacağını belirtti.
Koparan bölgesinde boşa akan suların Yenihayat barajında toplanarak içme ve sulama suyu olarak kullanılmasını sağlayacak olan “Çorum-Yenihayat Barajı Derivasyonları Projesi”nin de tamamlandığını hatırlatan Zahir, geçtiğimiz yıl bitirilen proje ile 3 milyon metreküp ek su gelmesinin beklendiğini bununda kısmı rahatlamaya sağlayacağını belirtti. Koçhisar isale hattı ile ilgili yapılan girişimlerin sonuç verdiğini hatırlatan Zahir, şuanda 130 milyon metreküp su rezervine sahip olan Koçhibar Barajı isalet hattının DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihalesinin yapılacağını dile söyledi. Zahir, 2017 yılında Çorum halkına su sıkıntısı yaşatmamak için Su İşleri Müdürmüğü olarak 4.3 milyon lira enerji giderlerinin olduğunu kaydetti.
Kaçak kayıpla etkin mücadele
Her alanda yaptığı çalışmalar ve hayata geçirilen projelerle büyük bir değişime imza atan Çorum Belediyesi, su kayıp ve kaçaklarının tespiti konusunda ciddi bir çalışma yürüyor. Kaçak ve su kayıplarının önüne geçmek için belediye araç parkuruna 400 bin TL’ye bir adet su kaçak tespit aracı alan belediye, su kayıp ve kaçaklarını artık bilgisayar ortamında tespitini sağlıyor. İçme suyu kaçaklarına karşı yürüttüğü çalışmayı yoğunlaştırarak devam ettiren Su işleri Müdürlüğü bünyesinde bir ekip, titizlikle yaptıkları çalışmalar sonucu tespit ettikleri kaçak ve kayıp sulara anında müdahale ediyor. Zaman içerisinde çeşitli etkenler sebebiyle içme su şebekesinde meydana gelen kayıp ve kaçakların, su şebekesinin geçtiği yerlerde kayıp kaçaklara bağlı yüzey bozukluklarının ve su israfının önüne geçmek, su şebekesinin daha sağlıklı işletilmesini sağlamak üzere Belediye tarafından satın alınan tam donanımlı su şebeke kayıp kaçak aracı, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda yaklaşık milyonlarca metreküp su tasarrufu sağlanırken, milyonlarca lira kaynağında israf edilmesinin önüne geçti.
Suların israf edilmemesi için çağrı
Suların israf edilmemesi için çağrıda bulunan yetkililer, “Vatandaşlarımız sadece su değil diğer kaynaklarımıza kaynakları mutlaka dengeli, kontrollü kullanmalı. Gelecek için herkes duyarlı olmalı. Özellikle barajlarımız ve kaynaklarımızı iyi kullanmak durumundayız. Vatandaşlarımız, sularını israf etmesinler. Suyu daha tasarruflu kullanabiliriz. Sürekli akan muslukları tamir ettirebiliriz. bulaşık yıkarken sürekli akan su yerine bir kabın içinde bulaşık yıkayabilir. Hiçbir kaynak sonsuz değildir. Her şeyin bir sonu vardır. Her musluktan akacak bir damla suyun bir baraja dönüşeceğini unutmayıp suları boşa akıtmamalı” ifade ettiler. İHA