Son Güncelleme: 27 Aralık 2016 18:02 Çipli kimlik başvuruları ne zaman, hangi tarihte sorusu milyonlarca vatandaş tarafından oldukça merak ediliyordu. Çipli kimlik kartlarına başvurular, Ocak 2017 itibarıyla tüm illerde alınmaya başlanacak.
Çipli kimlik kartları sayesinde farklı belge, kartları taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek, kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi “tek kart-tek şifre” dönemine geçilecek. Uygulamayla sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek.
Sungurlu İlçe Nüfus Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, çipli kimlik kartları için 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle başvurular alınmaya başlanacak. Sungurlu’ da yaşayan vatandaşlar İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek başvurularını gerçekleştirebilecekler. Kimlik kartları, uluslararası standartlara uygun, kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan tanımayan, geleneksel ve elektronik ortamda güvenli kimlik doğrulama amacıyla kullanılabilecek, biyometrik unsurlar da içerecek şekilde tasarlandı.
E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartıyla erişim sağlanabilecek. Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere gidişlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Elektronik imza olarak da kullanılabilecek kimlik kartları, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik hizmetlerinde elektronik iş süreçlerini destekleyerek, bürokrasiyi azaltacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar en aza indirilecek.
Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak.
YENİ KİMLİK KARTLARI İLE GELECEK YENİLİKLER
Avrupa Birliği’ne uyum ve vizesiz Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilmek için yeni kimlik kartlarının değişim süreci yakın bir zamanda başlayacak gibi duruyor. 1976 yılından itibaren kullanılan nüfus cüzdanları artık yerini akıllı çipli kimlik kartlarına bırakacak. Peki yeni kimliklerde neler değişecek?
-Yeni kimlikler erkek ve kadın için renk ayrımı olmaksızın tek tip renkte olacak.
-Geçerlilik süresi 10 yıl olacak.
-Kısmen pasaport yerine geçecek.
-Yeni kimliklerde din bilgisi herkeste bulunmayacak, isteğe bağlı olarak kimlik kartının üzerinde bulunan akıllı çipe işlenebilecek.
-Artık ‘nüfus cüzdanı’ değil ‘kimlik kartı’ ibaresi kullanılacak.
-Yeni kimlik kartları 8 farklı güvenlik yöntemi ile sahtecilikten korunacak. Damar ve parmak izi, avuç içi gibi kişiye özel yöntemler kullanılacak.
-Çipli kimlik kartı üzerinde ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri, cinsiyet gibi özel bilgilerin yanı sıra geçerlilik tarihi de bulunacak.
-Şimdiki nüfus cüzdanlarının arka bölümünde yer alan bilgiler yeni kimlik kartının üzerinde bulunan çipe aktarılacak.
YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETİ NE KADAR?
İlk dağıtılmaya başlandığı andan belirlenen tarihe kadar yeni kimlikler için ‘değerli kağıt bedeli’ adı altında 15 TL gibi bir ödeme yapılacak.
Sonrasında değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartları içinse 30 TL ödenecek.
ÇİPLİ KİMLİK KARTI ÖZELLİKLERİ
Uluslararası alanda Türkiye’yi temsil rengi olan turkuazın ağırlıklı olarak kullanıldığı kimlik kartları, kadın-erkek ayrımı olmaksızın tek renk ve tek tasarımda olacak.
Dünyadaki benzerlerine göre yerli mühendislik ve yerli üretim katma değeri çok daha yüksek olan kimlik kartı elektronik, görsel ve kimyasal bir çok güvenlik unsuru barındırıyor.
Tamamen benzersiz ve yalnızca kimlik kartına özel tasarlanmış ve üretilmiş olan şifreli grafik tasarımlar, özel DNA’ya sahip mürekkepler, mikro ve nano yazılar gibi onlarca gizli ve açık güvenlik özelliğine sahip kimlik kartının bazı güvenlik özellikleri ise açıklanmıyor.
Tüm haberleşme altyapısı ve işletim sistemi TÜBİTAK tarafından geliştirilen şifre mekanizmalarıyla korunan kimlik kartının içerdiği bilgilere art niyetli yollarla ulaşmak imkansız.
Çipli kimlik kartları için ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapılacak. Bunun için tüm ilçe nüfus müdürlükleri başvuru ihtiyaçlarına göre hazırlandı. Vatandaşlara bankolar yerine masalarda hizmet verilecek.
Sağlık ya da benzeri sebeplerle ilçe nüfus müdürlüğüne gidemeyen vatandaşların evlerinde başvurularının alınabilmesi için gerekli teknik hazırlıklar tamamlandı. Onaylanan kimlik kartları, vatandaşların beyan ettikleri adreslerde teslim edilecek. Kimlik kartıyla ilgili resmi web sitesi açılacağını ifade eden yetkililer, vatandaşlara, resmi olmayan web sitelerine, duyurulara, sosyal medyada yer alan haberlere itibar etmemeleri uyarısında bulundu.
BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER NELERDİR?
İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır.